Tasmanijos kalnų pipirai
Tasmanijos saloje ir rytinėje Australijos pakrantėje iki 5 metrų aukščio išaugantys krūmai veda ryškias, intensyvaus skonio uogas – tai Tasmanijos pipirai.
Tačiau šias, vietinių tiek maisto skaninimui, tiek medicinos tikslams naudojamas uogas veda tik moteriškosios lyties krūmai, todėl prieskonių rinkoje jos yra itin paklausios ir retos.
Tasmanijos pipirai vartojimui yra paruošiami dviem būdais: sudžiovinami naudojant šiltą ir sausą orą arba tiesiog užšaldomi žemoje temperatūroje.
Ragaujant uogas vienas, iš pradžių juntamas saldus, tarsi, žolelių skonis, vėliau tampantis kaitriai aštriu – šie juodieji pipirai yra net 10 kartų stipresni nei įprasti!
Jie puikiai tinka ruošiant įvairius padažus, kuriems suteikia intensyviai raudoną spalvą, taip pat gardinti makaronų patiekalus, paštetus, sriubas bei daržovių troškinius, na, ir, žinoma, mėsos kepsnius.
Pipirus tereikia susmulkinti akmeninėje grūstuvėje ir užberti ant jau iškepto didkepsnio arba tiesiog keliomis uogomis papildyti steiką apliesiantį padažą.